Fetiş Sorular ve Cevaplar

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Kabul etmek gerekir ki, hepimiz yüksek topuklu ayakkabılarımızdan dantelli çamaşırlarımıza, hatta ince ayak bileklerimiz gibi vücudumuzun en güvendiğimiz bölgelerine kadar birçok unsuru hayatımıza giren erkekleri etkilemek için kullanıyoruz. Ve farkında olmadan bu unsurları erkekler için fetiş hale getiriyoruz. Peki fetişizmi ne kadar iyi tanıyoruz?

Fetişizm nedir?
Fetişizm kelimesinin kökeni, Portekizce’de “büyülü nesne” anlamına gelen “feiticio”ya dayanıyor. Portekizli gemiciler, Afrika’da yaşayan kabilelerin doğaüstü güçlere sahip olduğuna inandıkları nesnelerine bu adı veriyorlar.

Psikiyatride fetişizm kavramı ise ilk defa Fransız psikolog Alfred Binet’nin “Le fétichisme dans l’amour” adlı eserinde kullanılıyor. Bugün fetişizm, cinsel anlam taşımayan ama kişi için cinsel çekicilik kazanmış bir nesne ile cinsel doyum tutkusu olarak tanımlanıyor.

Fetiş nedir?
Başkaları için cinsel anlamı olmayan, fakat bireyin simgesel olarak cinsel anlam yüklediği nesneye fetiş deniyor. Fetiş haline gelen nesneler, genellikle kadınlara ait ya da dişiliği çağrıştıran şeyler oluyor. Külot, sütyen, naylon çorap, dar ve yırtmaçlı etekler, yüksek topuklu ayakkabılar, deri aksesuarlar gibi. Ayrıca kadın ayakları gibi kadın vücudunun parçaları da fetiş haline gelebiliyor erkekler için.

Fetişizm sadece erkeklere mahsus mu?
Evet, fetişizm hemen hemen bütünüyle erkeklere özgü ve oldukça yaygın bir sapma. Kadınlarda fetişizmin pek görülmemesinin nedeni ise, uzmanlar tarafından kadının psikolojik gelişiminin özellikleri yüzünden görsel uyarılara pek eğilimli olmaması olarak açıklanıyor.

Fetişizm nasıl başlar?
Klinik araştırmalar gösteriyor ki, fetiş haline gelen nesnenin kaynağı çoğu kez ilk çocukluk evrelerinde ortaya çıkıyor. Ama fetişizm belirtileri ilk çocuklukta yerleşmesine rağmen gerçek tablonun ergenlik döneminde başladığı görülüyor. Bir defa başlamış olan fetişist bir davranış ise genellikle ömür boyu sürüyor.

Partneriniz fetişist özellikler taşıyorsa ne yapmalısınız?
Birçok erkek cinsel ilişki sırasında fantezilerine yardımcı olacak kimi fetişlere başvurur. Ama bu kesinlikle partnerini yeterince çekici bulmadığından kaynaklanan bir durum değil. Bu yüzden bunu sapkınlık olarak yorumlamak veya kendinizi yetersiz hissetmek yerine fantezilerinde ona uyum gösterin, bu fetişleri cinsel hayatınıza yeni renkler olarak görün.

Fetişizm tedavi gerektirir mi?
Partnerinizde fetiş, doğrudan doğruya gerçek cinsel ilişkinin yerini almaya başladıysa veya partneriniz fetişi olmadan tatmin olamıyorsa bir uzmandan yardım almanız ikiniz için de faydalı olur. Çünkü bu düzeyde fetişizm, psikiyatride parafili olarak tanımlanan cinsel uyum bozuklukları sınıfında bir rahatsızlıktır.


Bir kişide fetişist eğilim yaratmak mümkün mü?
Amerika’da yapılan Rachmann deneyleri, fetişist eğilimin oluşmasında, bir koşullandırmanın rolünü kanıtlıyor. Bu deneylerde, 3 erkeğe laboratuvar ortamında 15’er saniye olmak üzere arka arkaya bir çift siyah çizme ve çıplak bir kadın slaytı gösteriliyor. Erkeklerdeki cinsel uyarılma derecesi ise özel bir araçla ölçülüyor. 65 tekrardan sonra, kızın resmi ekrana yansıtılmasa da salt çizmelerin görüntüsü üç erkekte de uyarılma meydana getirmeye başlıyor. Bu deney, pornografik yayınlarla olsun, ticari reklamlarla olsun, cinsel çekicilik simgesi olarak kitlelerin bilinçaltına sürekli tekrarlarla aşılanan bazı görüntülerin zamanla “kollektif fetiş” haline geldiklerini kanıtlıyor. Ve erkekler biz kadınların moda peşinden gitmesi gibi bu kollektif fetişlerin peşinde bir yıl kalem eteklere bayılıyorlar, ondan sonraki yıl skinny kotlara...
 
En çok görülen fetişizm türleri neler?

Ayak Fetişizmi: En yaygın fetişizm türü olduğunu söyleyebiliriz. Ayak parmaklarının boyu, topuklar, oje rengi, uzun tırnak gibi özellikler cinsel çekimi etkileyen faktörlerdir.

Ayakkabı Fetişizmi: Yüksek ökçeli kadın ayakkabıları ve çizmeler en bilinen fetişlerdir. Bununla beraber her tür ayakkabı şekli bazı insanlar için çekici unsur olabilir.

İç Çamaşırı Fetişizmi: Dantel çamaşırlar, korseler, jartiyer, leopar desenli çamaşırlar veya özel gecelikler bu grubun içine giren fetişlerdir.

Özel Materyal Fetişizmi: Deri kıyafetler veya aksesuarlar, saten kıyafetler veya çarşaflar, naylon çoraplar, latex veya ipek giysiler bazı bireylerin cinsel yaşamı için en önemli unsurlar olabilir.

Üniforma Fetişizmi: Asker üniforması, hemşire kıyafeti, okul forması, sekreter kıyafetleri en çok cinsel anlam yüklenen üniformalardır. Genelde üniforma fetişizmine striptiz fantezisi eşlik eder.

Aksesuar Fetişizmi: Piercingler, gözlükler, eldivenler, sigara gibi objeler kimi bireyler için cinsel haz unsurları olabilir.

Fetiş Anılar

“Erkek arkadaşımın annesi onun odasını toplarken külodumu bulmuş. Erkek arkadaşım da onlarda kaldığım belli olmasın diye, külodun bana ait olmadığını, kendisinin beğenip mağazadan aldığını söylemiş. Şimdi erkek arkadaşımın annesinin onu fetişizm tedavisi için ne zaman doktora götüreceğini merakla bekliyorum.”

Ezgi B. Yönetici Asistanı


“Sevgilimle Ibıza’da tatildeyken fotoğraf makinesi elinden düşmedi. Gördüğü her yerin, her şeyin fotoğrafını çekti. Daha doğrusu ben öyle sanıyormuşum. Tatilden dönüşte ona bir tatil klibi hazırlayayım diye fotoğrafları aktarınca gerçekle yüzleştim. Meğer sevgilim Ibıza’daki tüm kadınların ayağını çekmeyi tercih etmiş ve daha da ilginci benim bu kadar zamandır onun ayak fetişisti olduğuyla ilgili en ufak bir fikrim yokmuş.”

Sinem T. Aşçı


“Eşimle katıldığım davette ben arkadaşlarımla sohbete dalmışken eşimin gözlerini dapdar kırmızı elbiseli sarışın bir kadından ayıramağını farkettim. Bunu ona söylediğimde ise yalan uydurmakta sınır tanımayan kocam ne dese beğenirsiniz: ‘Bunu sana söyleyememiştim ama bende kırmızı saten elbise fetişizmi var. Yani benim asıl baktığım kadın değil, elbise!’”

Didem G. Diş Doktoru



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Hakkımda

Reklam yazıp ürünler satma, markalar yaratma peşindeyken, dur biraz da başkaları için değil kendim için yazayım dedim. Maksat yazarken eğlenmek olduğuna göre seks ve ilişkiler hakkında yazmalıydım tabii. Böylece başladım yazılara... Yazarken gerçekten çok güldüm, güldükçe daha çok yazdım. Yazarken kendimi başta Elele olmak üzere dergi sayfalarının arasında buldum. İşte Elele ve diğer dergilere yazdığım yazılar burada. Benim yazarken eğlendiğim kadar siz de okurken eğlenirsiniz umarım:)
Blogger tarafından desteklenmektedir.

İzleyiciler

© 2010 Derin Mevzular Design by Dzignine
In Collaboration with Edde SandsPingLebanese Girls